Зъбни фасети

Зъбните фасети са тънки, лабораторно изработени черупки от цветово подходящ материал, с който се покриват фронталните повърхности на зъбите, като подобряват формата, цвета и големината им.

Те се изработват от порцелан или фотокомпозитен материал. Порцелановите зъбни фасети са по-устойчиви на оцветяване, спрямо композитните. Те имат по-добри оптични качества от естествените зъби.

КЕРАМИЧНИ ЗЪБНИ ФАСЕТИ

Изготвят се в зъботехническа лаборатория, на базата на предварително взет индивидуален отпечатък и после се циментират със специално естетично „лепило“ към предните повърхности на съответните зъби.

Те са много трайни и устойчиви, а цветът им не подлежи на промяна. Ето защо са перфектни за хора, които са пушачи, любители на кафето или други преоцветяващи напитки и храни.

КОМПОЗИТНИ ФАСЕТИ

Според начина на изработката композитните зъбни фасети са индиректни – правят се в специализирана лаборатория по предварително взет отпечатък, или директни – изработвани от зъболекаря в зъболекарския кабинет чрез нанасяне на фотополимери върху зъба. Директните се наричат още бондинг.

LUMINEERS (ЛУМИНИРИ ИЛИ ИЗКРЯЩИ ФАСЕТИ)

Lumineers (луминири или искрящи фасети) са изключително тънки керамични люспи, които изискват само минимална подготовка за поставянето им (без изпиляване на зъбите). Въпреки тяхната много малка дебелина (сравнима с тази на контактна леща за око), те се отличават с изключителна устойчивост и издръжливост. Употребата им обаче е ограничена само до случаите, в които стоматологът реши, че има съвместимост между фасетите и естествените зъби.