ПАРОДОНТОЛОГИЯ

Пародонтологията е клон от стоматологията, които се занимава с профилактика, диагностика и лечение на болестите на зъбодържащия апарат.

Заболяванията на тъканите около зъбите се делят на две големи групи: Гингивити – заболявания на венеца, дължащи се най-често на не добра устна хигиена и наличие на зъбна плака. Може да се причинят и от хронична травма на венеца, както и от хормонални нарушения, някои общи заболявания и от прием на някои медикаменти.Те обикновено са лечими и без трайни последствия. Пародонтити – при тях възпалителният процес е дегенеративен, обхваща в различна степен и костта и води до загуба на тъкани.

Както гингивитите, така и пародонтитите могат да бъдат остри или хронични:

Агресивните (острите заболявания) се срещат по-често при млади индивиди и не рядко са генетично обусловени.При тях, ако не се вземат бързи мерки, бързо се стига до загуба на тъкани и на зъби.

Хроничният пародонтит е едно от най-често срещаните заболявания на зрялата възраст.Симптомите често са неспецифични и заболяването може да остане дълго време незабелязано. Затова, ако имате: лош дъх,кървене от венците, гноене, дискомфорт, свързан с неприятно тръпнене и тъпи болки в определена област от съзъбието, оголване на корени, чувствителност и промяна в положението на зъбите, подвижност на зъбите, незабавно се консултирайте със своя дентален лекар.

ЕТАПИ НА ЛЕЧЕНИЕ

Лечението на пародонтитите зависи от тежестта им и може да бъде разделено на три етапа:

9

1. ЕТАП: Клинична орална хигиена (КОХ)

Намаляване на броя на патогенните бактерии, чрез премахване на зъбната плака и зъбния камък, полиране на съзъбието и даване на инструкции за по нататъшното и поддържане.

9

2. ЕТАП: Корекционна фаза

Налага се само по преценка на стоматолога и включва хирургични манипулации като: затворени и отворени кюртажи, различни техники на костна регенерация и др.Целта на този етап е да се създадат условия за поддържане на оптимална устна хигиена.

9

3. ЕТАП: Поддържаща фаза

Този етап включва редовните профилактични прегледи при стоматолог, извършване на КОХ отново (ако е необходимо) и контрол на оралната хигиена в домашни условия.