КРИЯТ ЛИ СЕ РИСКОВЕ ПРИ ЗАГУБА НА ЗЪБ?

Често срещан проблем в България е липсата на един или повече зъби, вследствие на кариес или неговите усложения, както и поради травми. Разпространено мнение и мит е, че това не е сериозна ситуация, защото остават още поне 27 зъба, които да извършват дъвкателния процес и липсата на един няма как да промени много ситуацията. За съжаление, реалността е друга и това разпространено мнение е един много опасен мит.

Най-обичайният проблем, който може да се появи, е, ако липсващият зъб се намира в зоната на усмивката. Тогава може да настъпи промяна в естетиката и външния вид. И като резултат това може да се отрази на самочувствието и социалните контакти. Но освен естетичен дефект липсата на зъб нанася и други вреди на организма…

Една от основните функции на зъбите е сдъвкването на храната. При този процес се стимулират тъканите, които поддържат зъбите в алвеолите (местата, в които са разположени), а същото така и костта, в която са разположени. Тези малки натоварвания, които понася костта при хранене я стимулират да се премоделира и възстановява непрекъснато като така тя запазва своята големина и цялост.

Липсата на един или повече зъби довежда до липса на стимулация в костта, което от своя страна предизвиква костна загуба. Според някои проучвания през първата година след загубата на зъб се губи около 25% от ширината на костта на мястото му и с около 4мм през следващите няколко години.

Освен това като резултат съседните два зъба, които ограничават дефекта, се наклоняват в посока на липсващия зъб. Това от своя страна довежда до неправилно натоварване на тези зъби. То вече не се предава вертикално и така може да се стигне до още по-голям наклон на тези зъби.

Същевременно костта продължава да се стопява на мястото на липсващия зъб и в съчетание с неправилното понасяне на дъвкателното натоварване от ограничаващите дефекта зъби може да се стигне до тяхното разклащане, което в крайна сметка може да завърши с падането им.

Понякога се наблюдава и прорастване на срещуположния на липсващия зъб, защото той се стреми да осъществи контакт. При този процес се наблюдава и промяна в костта на прорастващия, което може да доведе до неговата загуба или необходимост от умъртвяване за възстановяване на нормалната дъвкателна функция.

Не трябва да пропускаме факта, че липсата на един или повече зъби влияе на дъвкателния баланс, което довежда до промени в ставата/ите и мускулите, участващи в процеса. Тези промени също не са безвредни, защото могат да предизвикат болки в дъвкателните мускули, щракане в ставата, главоболие, болка във врата и ушите и др.

Последен, но не на последно място по важност, проблем, който може да предизвика липсата на зъб или зъби, е промяната в говора. Тя може да варира от минимална, която не се забелязва от повечето хора, до съществена, която дразни събеседниците.

Да обобщя, до какво може да доведе загубата на зъб или зъби:

Промяна в дъвкателната функция;
Разместване на съседните зъби;
Загуба на кост;
Промени в дъвкателните мускули;
Промени в ставата/ите;
Нарушаване на естетиката;
Нарушаване на говора;
Липса на самочувствие;
Промяна в социалния живот.
Съветът ми е, ако имате подобен проблем, веднага да посетите денталния си специалист, защото забавянето може да доведе до необходимост от по-сложно и по-скъпо лечение.

Отговорността за състоянието на зъбния апарат е ваша!