Имплантология

Имплантологията е един от-най-бързо развиващите се дялове от денталната медицина, който се занимава с възстановяването на един или повече липсващи зъби, чрез поставянето на зъбни импланти.
Времето неизбежно оставя отпечатък върху нашите зъби.Често кариес, периодонтални възпаления, травми и др. са причина за загубата на един, няколко или дори всичките ни зъби. Това води до стопяване и смаляване на челюстната кост в различна степен (костна резорбция) и ни лишава от красива усмивка, самочувствие, комфорт и правилна функция на дъвкателния апарат.

Един от най-съвременните методи за компенсиране на тази загуба са зъбните импланти. Те представляват елементи,изработени от биологично поносими материали ( титан), имплантирани в челюстната кост, на мястото на корените на изгубените зъби (изкуствени корени).

Процедурата по поставянето им е оперативна, най-често под местна упойка. Извършва се след преглед, анализ и щателно планиране на базата на всички клинични и параклинични показатели.

Обикновено, след определен период от време (в който имплантите „вкостяват“), върху тях се поставят специални надстройки (пънчета) и отгоре се изработват различни видове коронки, мостове или протезни конструкции.

Чрез поставянето на импланти може да се коригират от единичен липсващ зъб до изцяло обеззъбени челюсти, което ги прави универсален, незаменим и предпочитан метод за възстановяване на зъбните редици.